Milyen kismama és szoptatós melltartót vegyünk?

 

Azt már eleget hallottuk, hogy a kismama vagy szoptatós melltartó azért szükséges, mert segít átvészelni azt az időszakot, amikor a terhesség és a szoptatás miatt megnagyobbodik a mell, ezért fokozott alátámasztásra van szüksége, ugyanakkor hátunkat és gerincünket is  tehermentesíteni kell,  amennyire lehetséges.

De miben különbözik vagy kell hogy különbözzön a kismama vagy szoptatós melltartó „normál” társaitól és milyet érdemes vásárolni?

 

-         Anyagösszetétel

Több szempontból is fontos, a szoptatós melltartó anyaga; egyrészt,  mert puhának és kellemesnek kell lennie, ugyanakkor rugalmasnak is, ami képes tartani  a megnövekedett melleket. A szoptatás alatt többet izzadunk, tehát olyan anyagból kell a melltartónak lennie, ami természetes anyagú és elvezeti vagy felszívja az izzadságot.

-          Mellkosarak belülről

Belső kialakítása olyan legyen, ami nem irritálja az érzékeny mellbimbót

ezért fontos a mellkosarak  puha belső borítása  illetve a kosár formája és szabása.

-       Rugalmasság

Mivel a terhesség és a szoptatás alatt a mell méreteket változik ide-oda, ezért a mellkosaraknak olyan anyagból kell készülnie, ami körbefogja és tartja a mellet, ugyanakkor képes követni a mell méretének változásait.

-           Pántok

A pántoknak a fokozott terhelés miatt nagyobb szerepük van, mint a normál melltartók esetében. Legjobb, ha a mell alatti és a vállon lévő pántok is kényelmesek és nagyobb mellméret esetén elég szélesek is. 

-          Szoptató kapocs

A könnyen kezelhető szoptató kapocs fontos kiegészítője a szoptatós melltartóknak. Használatukkal rengeteg fölösleges le és felöltözést és időt spórolunk magunknak.

 

 Amikor eljön az ideje a szoptatós melltartó vásárlásának, több szempontból is tanácstalanok vagyunk;

-          Egyrészt azért, mert a kínálatot böngészve többféle árfekvéssel, márkával és fazonnal találkozunk, viszont fogalmunk sincs róla, hogy melyik is lenne a számunkra legjobb.

-          Másrészt pedig azért, mert ezidáig is viseltünk már melltartókat, ezért van elképzelésünk  a méretünkről, és arról is , hogy milyen típusokat, fazonokat kedvelünk, mi az, ami jól áll, de arról nincs, hogy hogyan foguk magunkat érezni egy egészen más stílusú, más fazonú melltartóban, ráadásul bizonytalanok vagyunk a helyes méretben is. 

Annak érdekében, hogy az új kismama melltartó is szerethető legyen, a melltartó fazonjának kiválasztásakor a következőket mindenképpen vegyük figyelembe: 

 Milyen fazonokat részesítettünk előnyben eddig?

Ha például megszoktuk, hogy merevítős, párnázott push-up melltartókat hordunk, ami középre rendezi és felnyomja a melleket, akkor aligha fogjuk magunkat jól érezni egy teljesen szimpla falú merevítő nélküli darabban. Ebben az esetben azt tanácsoljuk, hogy mindenképpen legyen otthoni kényelmes (lehetőleg esztétikusabb kinézetű) merevítő nélküli szoptatós melltartónk, de mindenképpen vásároljunk egy-két merevítős párnázott fazonú modellt is, amely szépen formázza és tartja a melleket. Ezekben komfortosabban érezzük majd magunkat, a megváltozott melleinkkel is.

Amennyiben nagyobb a mellméretünk, és eddig is inkább a tartásra fókuszáló, szimpla falú darabokat hordtunk, úgy mindenképpen maradjunk ezeknél a fazonoknál. Nagyobb mellméret esetén a minőségi melltartó kötelező, a megfelelő tartás biztosításának érdekében. A legtöbb szoptatós melltartót merevítők nélkül, vagy úgynevezett lágy merevítőkkel készítik, hogy maximálisan kényelmesek legyenek a szoptatási időszakban.

Mi a helyzet a kismama topokkal?

-          Számos gyártónál találunk úgynevezett szoptatós topokat is, melyek leginkább a sportmelltartóra emlékeztetnek. Ezek a melltartók merevítő nélkül készülnek, nagyon kényelmesek és 2-3 méretet is képesek tágulni ide-oda. Elsősorban otthoni használatra, vagy kisebb mellekhez ajánljuk ezeket a típusokat, mert nem képesek úgy tartani a melleket, mint a mellkosaras modellek.

A „kötelező” pamut kismama melltartó

Sokan úgy vélik, hogy szoptatáshoz a legjobb a tiszta pamut melltartó. Otthoni vagy éjszakai használatra kétség kívül kellemes, és hasznos viselet. A tiszta pamutnak azonban pocsék a mérettartóssága, vagyis viszonylag hamar elnyúlik, ráadásul a színét is nehéz megőrizni.  Arról már nem is beszélve, hogy nehezen találunk esztétikailag megfelelő darabot. Vannak azonban elasztánnal  kevert  pamutból készült  melltartók is, melyeknek sokkal  jobb a mérettartósságuk, egyik-másik már egészen kellemesen néz ki.

Milyen pamut melltartót vegyünk hát?  Olyat, amelyik vastagabb jobb minőségű pamutból készült, esetleg az elasztánnal kevert anyagból készültet, amely képes tattani a melleket és felszívni a nedvességet. A feltűnően olcsó darabokkal nem árt vigyázni. A vékonyka anyagból készült melltartók ugyanis hamar elnyúlnak, és nem jók semmire.

Mikroszálas kismama melltartó?

A kismama melltartóknál gyakran használt  légáteresztő  ún. mikroszálas anyag, praktikus,  mert nem tárolja a nedvességet, hanem elvezeti a testről. A mikroszálas anyag biztosítja a bőr optimális hőmérsékletét és gondoskodik a lehető legnagyobb kényelemről, komfortérzetről.